Gastronomija Vojvodine Vojvođanski ručak

Section Shape Icon

Vojvodina je pravi raj za hedoniste kada je hrana u pitanju. Specifična kuvarska veština, tipični gurmanluk i sladokustvo ove regije, proizašli su iz dobrih prirodnih uslova i kompleksnih društvenih dešavanja na ovom prostoru. Gastronomija Vojvodine zapravo predstavlja miks kuhinja različitih naroda koji vekovima žive na ovom ravničarskom tlu. Tipična vojvođanska trpeza je živopisna, bogata ukusom i mirisom.

Čak i u današnje vreme, kada zbog tempa života članovi porodice ne mogu često da se okupe na ručku u toku radne sedmice, kult nedeljnog ručka još uvek je izuzetno jak.Vojvođanska trpeza obiluje tradicionalnim đakonijama, nezaboravnog, punog ukusa. Ručak je obilan i kaloričan, sprema se sa namerom da da snagu, ali i da bude uživanje za sva čula. Autentična narodna jela kao što je hleb namazan mašću i posut alevom paprikom i solju, prate jednostavni, ali preukusni suhomesnati proizvodi, kojima stanovnici Vojvodine, ali i turisti teško mogu da odole. Na ova specifična predjela nadovezuju se supe od živinskog i junećeg mesa i čorbe od povrća. Gotovo da nije bilo salaša bez golubova, pa je poseban specijalitet Vojvodine golubija supa.

Od mesa se najviše sprema svinjsko, živinsko i goveđe, ali neretko i riblji i specijaliteti od divljači. Testa su nezaobilazni deo trpeze vojvođanskog ručka, budući da je uticaj nemačke kuhinje na ovoj teritoriji izuzetno jak. Vojvođanske gibanice, štrudle, kiflice, rezanici, pogačice, razna slana i slatka testa su veliki izvor uživanja za sve sladokusce. Kompoti, slatko, pekmezi (među kojima je čuveni pekmez od dunja), raznovrsni kolači i torte, kompletiraju savršeni vojvođanski ručak. Najstariji vojvođanski slatkiš je baš od dunja. On se danas ređe sprema, a nosi naziv kitnikez.
Sok od zove, rakija od duda i posebno vino Bisernog ostva, Krokan se s uživanjem konzumiraju uz bogati Vojvođanski ručak.