loader image

Аутентични

војвођански

амбијенти и локације

Салаши

Салаши плене лепотом и духом старих времена. Ови аутентични архитектонски комплекси карактеристични су за Панонску низију и представљају народно градитељство, као и посебан начин живота и привређивања.

Trem restorana ukrašen cvećem sa postavljenim stolovima za ručavanje
Pogled kroz krošnju ozelenog drveta na kuću salaša

Реч "салаш" потиче из мађарског језика и означава домаћинство које се састоји од куће и помоћних објеката за обраду земље и гајење стоке. Првобитна намена је била везана за летњи боравак људи ради земљорадње, док су нешто касније власници салаша постајали стални становници на својим поседима.

Највећи број салаша је изграђен око 1848. године, а након Другог светског рата, много њих је срушено. Данас постоји око 100 салаша од којих је 25 адаптирано за боравак туриста.
Позиција салаша је изван села, на њиховој периферији. Окружени су бројним стаблима дрвећа, посебно багрењем, од кога се добија багремов мед.
Срце сваког салаша представља његов ресторан. Салаши су препознатљиви по гостопримству, богатој и укусној традиционалној војвођанској трпези, уз добра вина, ракије и звуке тамбураша.

Аутентични

војвођански

амбијенти и локације

Чарде

Реч `чарда` персијског је порекла и значи надстрешницу на четири стуба. Прављене су за путнике намернике и коње да се склоне од сунца и кише.

 

Природно су у тим склоништима временом почели да се продају пиће, па храна. Временом су дошли и музичари, најпре гајдаши, па тамбураши, а могле су да се изнајме и собе за преноћиште. Касније су се чарде градиле код скела, које су превозиле људе и стоку на другу обалу Дунава, као и на местима где су радо пристајале барке, укључујући и тегљаче на њиховом узводном путу ка Пешти и Бечу.

 

Чарде су увек биле оазе мира, зеленила, свежине, добре хране, разбибриге, доброг провода. То су места за растерећење од брига свакодневице и наравно места доброг залогаја, поготово за љубитеље рибље чорбе, рибљег папарикаша и свеже печене речне рибе.

Čarda na obali reke (Mrtva Tisa)

... чарде су увек биле оазе мира, зеленила, свежине, добре хране, разбрибриге, доброг провода...

... чарде су увек биле оазе мира, зеленила, свежине, добре хране, разбрибриге, доброг провода...

Чарде на простору Војводине постоје стотинама година и представљају прави војвођански бренд

Аутентични

војвођански

амбијенти и локације

Војвођанске винарије

Војводина се може похвалити квалитетом виноградарских рејона, али и по броју регистрованих винарија. Обиласци винарија су један од најпопуларнијих туристичких начина за упознавање винске сцене једне земље. Посебан доживљај је посета винограду и дегустација вина у винском подруму у којем оно одлежава у храстовим бурадима.
Пропутовање винским путевима, посете винским фестивалима и изложбама вина су посебно осмишљени програми који туристима пружају прилику да упознају културу, традицију и гастрономију регије којом путују.
До данашњих дана војвођанска вина су задржала свој вековни престиж.

У туристичкој понуди Војводине налазе се позната, аутохтона вина која су својим квалитетом и реномеом учинила препознатљивим овај регион. Добри познаваоци вина знају да уз савршено одабране залогаје продубе уживање у овом божанском пићу.

Аутентични

војвођански

амбијенти и локације

Терме

Војводина лежи на Панонском басену, који се сматра једним од значајних Европских геолошких складишта термалних вода. Амбијент ових природних оаза плени богатством флоре и фауне. У термама се током целе године може уживати у чарима лековите воде и раскошне природе. Ове специфичне локације представљају романтични рај за парове.

 

... У термама се током целе године може уживати у чарима лековите воде и раскошне природе...

Bazen okružen prirodom

Терме су идеално место за одмор, за уживање у миру, за опуштање и релаксацију у wеллнесс, спа и фитнесс центрима. Лековитост богатог војвођанског крајолика, савршена је антистрес терапија за бег од притиска свакодневнице.
Опуштање у термама, често је употпуњено конзумирањем пажљиво одабраних намирница, који представљају главне састојке квалитетних и укусних јела.

Аутентични

војвођански

амбијенти и локације

Ловишта

Србије и Војводине

Ловишта наше земље су богата крупном и ситном дивљачи

Ловни туризам је врло атрактиван сегмент туризма, на посебан начин везан и за гастрономију.
Специјалну атракцију у нашем ловном туризму представља лов на крупну дивљач: срне, дивље свиње, европске јелене, као и лисице. Ситна дивљач која се најчешће лови: зечеви, фазани, препелице, дивље патке и дивље гуске.

Специјалитети од дивљачи имају посебан статус скупоцених делиција, које се конзумирају у ретким приликама и представљају врхунско гурманско задовољство.