loader image

Гастрономија

Војводине

Војвођански 
ручак

Sretna porodica ruča za stolom i nazdravlja

Војводина је прави рај за хедонисте када је храна у питању. Специфична куварска вештина, типични гурманлук и сладокуство ове регије, произашли су из добрих природних услова и комплексних друштвених дешавања на овом простору. Гастрономија Војводине заправо представља микс кухиња различитих народа који вековима живе на овом равничарском тлу.
Типична војвођанска трпеза је живописна, богата укусом и мирисом.

ВОЈВОЂАНСКИ РУЧАК ЈЕ НАРОДНИ БРЕНД,
ОБРОК КОЈИ ИМА ГОТОВО РИТУАЛНИ СТАТУС
МЕЂУ СТАНОВНИЦИМА ВОЈВОДИНЕ.

ДОБОШ ТОРТА

ДОБОШ ТОРТА

  • - јаја 20 комада
    - кристал шећер 300 g
    - брашно Т-400 300 g
    - уље за подмазивање
  • Vojvođanski ručak vreme 120 мин.
  • Vojvođanski ručak osobe 4 oсобе

Sipanje supe sa knedlama u tanjir

Чак и у данашње време, када због темпа живота чланови породице не могу често да се окупе на ручку у току радне седмице, култ недељног ручка још увек је изузетно јак.
Војвођанска трпеза обилује традиционалним ђаконијама, незаборавног, пуног укуса. Ручак је обилан и калоричан, спрема се са намером да да снагу, али и да буде уживање за сва чула. Аутентична народна јела као што је хлеб намазан машћу и посут алевом паприком и сољу, прате једноставни, али преукусни сухомеснати производи, којима становници Војводине, али и туристи тешко могу да одоле. На ова специфична предјела надовезују се супе од живинског и јунећег меса и чорбе од поврћа. Готово да није било салаша без голубова, па је посебан специјалитет Војводине голубија супа.

Од меса се највише спрема свињско, живинско и говеђе, али неретко и рибљи и специјалитети од дивљачи. Теста су незаобилазни део трпезе војвођанског ручка, будући да је утицај немачке кухиње на овој територији изузетно јак. Војвођанске гибанице, штрудле, кифлице, резаници, погачице, разна слана и слатка теста су велики извор уживања за све сладокусце. Компоти, слатко, пекмези (међу којима је чувени пекмез од дуња), разноврсни колачи и торте, комплетирају савршени војвођански ручак. Најстарији војвођански слаткиш је баш од дуња. Он се данас ређе спрема, а носи назив китникез.
Сок од зове, ракија од дуда и посебно вино Бисерног оства, Крокан се с уживањем конзумирају уз богати Војвођански ручак.